Saturday, 9 May 2015

Hipokrit??

Hasil carian imej untuk hipokrit


Hipokrit tu mende beb?

Kalau korang nak tahu, hipokrit ni sifat terkeji lagi tercela di sisi Allah. Allah sangat marah kat orang hipokrit ni. Allah benci, tak suka dan sewaktu dengannya. Bukan Allah je, kita pun tak suka orang hipokrit! Tapi hopokrit tu mende? (dari tadi tanya)

Okay, actually hipokrit ni..

"Bila depan orang dia berpura-pura baik padahal dia TAK SUKA kebaikan tu, dan bila belakang orang dia jahat padahal dia memang SUKA kejahatan tu"

Okay faham??


Cara senang nak detect orang ni hipokrit ke tak, senang  je. Tengok 3 ciri ni;

  1. Berlakon buat baik (alim kucing meow meow)
  2. Buat baik sebab terpaksa, sebab nak org puji, sebab nak pikat hati muslimah. konon,,,,
  3. Cinta dan sayangkan kejahatan dan maksiat 
Saidina Umar pernah berkata;
"Orang yang aku paling takut orang yang fasih lidahnya tapi busuk hatinya"

Pergh bapak ahh. Sentap beb!

Tapi orang kita selalu salah faham

Tapi apa yang kita selalu faham, hipokrit tu "Bila depan orang buat baik, belakang orang jahat". tapi kita tak kaitkan hati orang tu, kita just judge luaran je. Nak jadi apa korang ni? ish ish ish!!

Now aku nak jelaskan orang yang nampak macam hipokrit tapi sebenarnya dia TAK hipokrit..

"Bila depan orang buat baik dan at the same time dia memang SUKA kebaikan tu. Bila belakang orang dia jahat padal dia BENCI kejahatan tu"
Jelas dan terang???

Cara nak detect orang tak hipokrit;

  1. Bersungguh nak buat baik bila ada suasana 
  2. Cintakan kebaikan dan berharap nak kekal dalam kebaikan
  3. Benci gila bapak akan maksiat dan dosa
  4. Bila buat maksiat, rasa menyesal gila-gila dan bertaubat
Beb, memang susah kita nak jadi baik macam 7Eleven (24jam), kadang-kadang kita terjatuh (bukan jatuh cinta or jatuh tangga) sebab kita bukan malaikat. Jadi bila kita nampak orang baik buat jahat, jangan terus judge dia hipokrit. Sesungguhnya dia sedang terjatuh disebabkan suasana.

Hasil carian imej untuk hipokrit

Renungi kisah ni.. 

Seorang sahabat bernama Hanzalah. Ada sekali tu dia balik masjid. Sampai rumah je dia ketawa terbahak-bahak macam ketua 40 penyamun bersama isteri dan anak. Lalu terdetik dalam hati dia
"Eh aku ni baru je balik masjid. Kat masjid tadi aku bersama sahabat-sahabat soleh, aku jadi baik je. Rasa seperti iman aku bertambah. Tapi bila sampai rumah, aku ketawa macamni?? Munafiqkah aku?"
Lalu dia jerit kat luar rumah;
"Aku munafiq!! Aku munafiq!! Aku munafiq!!" 
Then muncullah Abu Bakar lalu berkata;
"Pahal ni beb? Tetiba mengaku munafiq. Okay tak ni?" (kira macamni laa bila diconvert ke bahasa kita)
Hanzalah menjawab;
 "Tadi aku masjid aku baik, tapi bila kat rumah aku boleh ketawa terbahak seperti hilang akal"
Abu Bakar membalas;
"Ya Allah, samalah kita beb. Aku pun sama macam kau, Ntah-ntah aku pun munafiq kott"
Lalu mereka berjumpa Nabi dan bertanya masalah mereka. Nabi pun bersabda;
"Demi Allah, kalau setiap saat kau rasa iman kau sentiasa meningkat seperti ketika kau bersama-sama dengan aku, nescaya para malaikat akan turun mengucapkan salam tapi Hanzalah, benda tu jarang berlaku"
Jadi konklusinya

Jangan rasa down bila orang kata kita ni hipokrit. Kau sendiri yang tahu bahawa diri kau ni hipokrit ke tak (berdasar definisi di atas). Kadang kita buat jahat belakang orang tu disebabkan suasana dan pengaruh rakan. Jadi jauhilah rakan yang TAK GUNA! Semoga terus bangkit untuk berubah dan jangan sesekali down bila dikatakan hipokrit.

Semoga bermanfaat. Wallahua'lam :)

Sumber:Tarbiah Sentap