Thursday, 30 January 2014

Hikmah Dilarang Meniup Minuman Panas


Assalamualaikum,

Air panas, kelas dah nak mula, kalau tinggal membazir pula. Nak cepat, kita pun tiup air panas tu kan? kan? kan?


Nabi melarang para sahabatnya meniup air panas yg akan diminum. Ternyata dalam penelitian kajian sains (aku tak tahu la orang Malaysia ke orang barat.. heheh), air panas (H2O) yang bertemu carbodioxide (CO2) yang dihembuskan oleh mulut manusia, maka akan menghasilkan carbonic acid (H2CO3). Dan apabila carbonic acid ini masuk ke dalam tubuh manusia, maka ia boleh mengakibatkan penyakit jantung. SubhanALLAH, rupanya itulah rahsianya. Sekarang dah nampak hikmahnya ?? 

Semoga bermanfaat. Wallauha'lam :)

Friday, 24 January 2014

Muka Berseri Menurut Islam


Assalamualaikum,

Apa khabar semua? Okay, hari ni aku nak cerita pasal petua jaga muka. Ya, memang tak dinafikan semua nak muka cantik, muka handsome, muka ''macam comel je, macam cantik je'', muka ayu, dan muka-muka yang seangkatan dengannya. Siapa tak nak muka cantik/handsome kan. Dengan segala malasnya aku menulis, aku letak jela gambar. Baru menarik sikit nak baca.




Dan dan dan lagi satu dengan ni . . .



In Shaa Allah dengan korang amalkan semua petua ini, muka korang akan berseri. Berseri untuk apa? Bukan untuk pikat boiperang/geliprank, tapi untuk orang berasa senang melihat kita, tenang je melihat kita, sejuk je melihat kita. Bila mereka da senang melihat kita, tenang tengok kita, mestilah senang dia nak berkawan dengan kita. Bila sudah berkawan dengan kita, sudah rapat dengan kita, maka senanglah kita untuk mengajak untuk buat baik, senang untuk berdakwah, senang untuk tegur kesilapan dia. Nampak?


Tapi korang janganlah berharap buat hari ni, lihat hasilnya esok. Memang aku lesing arr laa kan. Tapi tak mustahil jugak, mana tahu keajaiban berlaku. Kan? Tu diaaa. Haha. Kita kena istiqamah. Apa yang pernah dikatakan oleh Rasulullah yang bermaksud;

“Amalan yang paling disukai Allah adalah amalan yang dilakukan secara istiqamah (terus-menerus) walaupun ianya sedikit.” (HR Bukhari dan Muslim)

 Semoga sama-sama kita amalkan. Semoga bermanfaat. Wallahua'lam :)


Tuesday, 14 January 2014

Nineteen. My last teen.




Assalamualaikum,

Pada tanggal 8 Januari 1995 bersamaan 15 Syaaban 1415H, jam 0801 telah lahirnya seorang insan bernama Mohammad Hafiz. Eh, masa tu belum ada nama lagi, sehari dua lepas tu baru letak nama. Haha. Okay aku tak tahu nak cerita apa pasal ulang tahun kelahiran aku. Namun, bukan ni tujuan utama aku. Tujuan aku adalah untuk mengingati diri aku sendiri secara tak langsung mengingatkan semua orang. Haaa gituuu. Maaflaa sebab lambat update. Da hampir seminggu yang lepas da punn. Patutnya aku cerita pasal ulang tahun Nabi Muhammd hari ni. Hurmmmm.





Aku bersyukur ke hadarat Illahi kerana masih dilanjutkan usia sehingga ke hari ini. Aku bersyukur kerana masih diberi peluang untuk bertaubat. Aku beryukur kerana masih diberi peluang untuk merasa nikamat dunia. Sebenarnya, hari ulang tahun ni adalah peringatan tentang hadirnya kematian. Bukan peringatan bahawa kita ni panjang umur atau hidup selama-lamanya. Kadang-kadang kita terlupa tentang kematian dan sebab itulah wujudnya hari ulang tahun. Tapi bagaimana pulak dengan orang yang lahir 29 Februari?? Adakah dia jarang ingat tentang kematian?? Hahaha. Apa la korang ni. Ada-ada jee.

"Sebaik-baik di kalangan kamu ialah yang panjang umurnya dan baik amalannya" (HR At-Tarmizi & Ahmad)



Hukum memperingati hari lahir bagi umum umat Islam serta menyambutnya adalah harus selagi tiada perkara-perkara yang bercanggah dengan Islam. Bagaimanapun meraikannya dengan doa selamat atau aktiviti lain yang mendekatkan yang menyambut berserta yang disambut sebagai tanda syukur kita kepada Allah SWT itu adalah lebih utama. Pernah buat tak? Alhamdulillah.... 




Sesungguhnya benarlah bahawa manusia itu selalu lalai dan leka dan sering lupa oleh kerana terlalu cintakan dunia dan mengejarnya sedangkan yang dikehendakki ke atas seorang Islam itu ialah senantiasa mengingati mati dan bersedia untuknya.

 Ketahuilah, umur yang dikira daripada tarikh lahir itu hanyalah kayu ukur dan kehadiran sambutannya hadir setiap tahun hanya bagi mengingatkan diri kita akan kematian yang sebenarnya berjalan daripada saat ke saat dan bukannya tahun ke tahun sepertimana adat yang biasa kita amalkan.





 Tapi tu laa, biasanya orang sambut dengan beli kek, baling-baling telur, tepung, dan bahan-bahan lain  untuk membuat kek. Yang paling teruk yang pernah aku tengok sambut birthday dengan air kencing + air longkang + sisa makanan + 
budu + sampah + dll. Pengalaman ni time aku kat asrama la. Sekolah mana dirahsiakan bagi menjga aib. Haha menjaga aib la sangat. Tapi alhamdulillah laa aku tak pernah kena sambut sebegitu teruk walaupun sekadar lempar tepung. Biasalaa budak baik *wekkk*. Aku hanya disambut dengan ni .....


terima kasih kepada siapa yang terlibat


Apa?? Awek bagi? Crush bagi? Peminat bagi? Banyak la kau punya awek, crush, peminat. Ni semua member aku bagi dan diri aku sendiri yang bagi. 


black forest @ hutan gelap


Kek ni kawan aku bagi jugak, Ecar nama dia. First time aku makan Secret Recipe ni. Tak tahu pulak kek ni mahal. Thanks Ecarrr! Hurm jangan jealous ye semua. Tapi tak best la tahun ni birthday aku tak dapat ciuman dari parents terutama dari mak T_T. Namun, mak kata  nak bagi hadiah tapi mak kata kalau nak hadiah kena tunggu balik rumah dulu. Dah la cuti midsem ni aku tak balik T_T. Tunggu bulan 5 laa jawabnya. Aku rasa sampai sini je kut untuk coretan kali ini. Jika dipanjang umur lagi, bolehla aku bercerita lagi.


Semoga bermanfaat. Wallahua'lam :)




Friday, 3 January 2014

Rasulullah Suka Makan Apa ?





Assalamualaikum,

Hari ni aku nak cerita pasal makanan. Haa, semua pernah makan kan? Siapa yang tak pernah makan? Kalau pernah makan, sudah semestinya ada favourite food korang yang tersendirikan? Begitu juga Rasulullah, Baginda juga ada makanan kegemaran tersendiri. Jom kita tengok !





1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup. 




2. Kurma – Rasulullah SAW bersabda "Rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan" 




3. Buah Tin – “Sekiranya aku katakan, sesungguhnya buah yang turun dari syurga, maka aku kata’, “inilah buahnya” (tin), sesungguhnya buah syurga tiada keraguannya”. (HR Abu Darda; Suyuti).




4. Anggur – RAsulullah SAW suka makan buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang dan membersihkan perut. 



5. Madu – Rasulullah SAW bersabda "Barang siapa yang menelan (minum sedikit) madu tiga kali (di waktu pagi) setiap bulan, ia tidak akan terkena penyakit teruk”




6. Tembikai – Rasulullah SAW bersabda "Wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karakter dan wajahnya" 



7. Susu – Rasulullah SAW bersabda susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata dan membuang kelupaan. 




8. Cendawan – Rasulullah SAW bersabda bahawa cendawan ialah ubat yang baik untuk mata; ia juga bertindak sebagai kawalan kelahiran dan menahan daripada lumpuh.



9. Minyak Zaitun – Rasullullah SAW bersabda: “Makan dan berminyaklah dengan zaitun karena ia berasal dari pohon yang diberkati (HR. Tirmidzi)”.




10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari. 



11. Cuka –  Rasulullah SAW bersabda "Sebaik-baik lauk bagi kamu adalah cuka"




12. Air – Rasulullah SAW bersabda "Minuman terbaik di dunia ini adalah air"






Sebenarnya banyak lagi hadis-hadis tentang makanan Rasulullah tetapi aku cuma letakkan satu contoh je setiap makanan. Lain lain kalau aku berkelapangan, In Shaa Allah aku akan tulis tentang kelebihan dan hikmah setiap satu daripada makanan kegemaran Nabi ini. Jadi teruskan mengikuti perkembangan ! Hehe.





Kesimpulan, kalau kita cinta pada seseorang kita sanggup stalk apa yang dia suka terutama sekali makanan kegemaran dia untuk diberi padanya. Jadi, kalau kita cinta pada Rasulullah saw, apa salahnya kita makan makanan kegemaran Baginda walaupun kita tak dapat beri pada Baginda. Akhir kata akhir kalam, cintailah Nabi kita.




Semoga bermanfaat. Wallahu A'lam :)